香港MIUI官方論壇

標題: 紅米NOTE 2 MIUI 7 國內穩定版 [打印本頁]

作者: kawaiwai2007    時間: 2015-10-28 21:46
標題: 紅米NOTE 2 MIUI 7 國內穩定版

MIUI 7 國內穩定版下載,用緊開發版的請使用線刷,用緊穩定版的可以卡刷
下載點:http://www.miui.com/zt/miui7stable/download.html
請選擇合適機型,紅米NOTE 2照樣可以刷雙綱通版,有用家話卡刷可保留用回Google服務
我使用線刷,當然要重新裝過Google服務
裝Google教學:http://hk.miui.com/thread-2171-1-1.html

注意:刷機有風險,本人不會承擔任何責任

刷完穩定版後,CSL WIFI有番Auto Connect選項,應該會用到CSL WIFI(之前個APPS係冇左呢個選項)

作者: 小米偉哥    時間: 2015-11-4 17:56
WHATSAPP DELAY 到扒街. 有時直頭係唔會通知的.
所有權限也給了, 包括AUTO START.
我用緊高配32G版.

小米的手機我從紅米1開始用, 所有紅米系列都用過, 刁...真係愈來愈衰, 上內地官網個MIUI 下載又唔慢到死. 真係想支持你小米都比你趕走啦.

作者: 本草綱目    時間: 2015-11-4 18:28
更新到國內7後,手機競放5個零鐘出現冇聲,要重啟先得,另更7後冇法讀取中國移動香港咭?求解。
作者: kawaiwai2007    時間: 2015-11-4 21:00
小米偉哥 發表於 2015-11-4 17:56
WHATSAPP DELAY 到扒街. 有時直頭係唔會通知的.
所有權限也給了, 包括AUTO START.
我用緊高配32G版.

我whatsapp冇你呢個現象
作者: kawaiwai2007    時間: 2015-11-4 21:01
本草綱目 發表於 2015-11-4 18:28
更新到國內7後,手機競放5個零鐘出現冇聲,要重啟先得,另更7後冇法讀取中國移動香港咭?求解。 ...

我未試過冇聲
我冇中移香港咭,所以唔清楚你個情況
作者: 小米偉哥    時間: 2015-11-5 00:13
kawaiwai2007 發表於 2015-11-4 21:00
我whatsapp冇你呢個現象

我最初用都冇問題架, 用用下就會咁, 仲有就係通電話時, 有時對方話聽唔到我講野.

如果其他人都沒有我這些問題, 即係我部機有問題, 咁以後都唔會再係內地官網買啦.

買部機來係服務我, 不是我去服侍佢囉.
作者: 小肥雞    時間: 2015-11-7 18:15
小米偉哥 發表於 2015-11-5 00:13
我最初用都冇問題架, 用用下就會咁, 仲有就係通電話時, 有時對方話聽唔到我講野.

如果其他人都沒有我這 ...

我部國內版NOTE 2,試過對方聽唔清楚我講乜,以為係個電台出事,後來試BOOT機,解決了。
要接受WINDOWS洗用方式,唔得BOOT一BOOT先。
作者: paksau    時間: 2015-11-7 20:11
小米偉哥 發表於 2015-11-5 00:13

如果其他人都沒有我這 ...

是否用緊 3 台?
如是,就是 3 台的問題,舊年下半年開始,我用 3台就開始出現我聽唔到對方講野,
及對方話聽我講野好似潛水聲咁既通話情況,今年約滿後轉去了中國移動後已再沒有
發生此問題出現!

PS : 用緊紅米 Note 3G 及 4G 兩部機

作者: 小米偉哥    時間: 2015-11-9 18:23
小肥雞 發表於 2015-11-7 18:15
我部國內版NOTE 2,試過對方聽唔清楚我講乜,以為係個電台出事,後來試BOOT機,解決了。
要接受WINDOWS洗 ...

係呀, 而加真係只有reboot先有可能暫且解決, 無計.
作者: 小米偉哥    時間: 2015-11-9 18:28
paksau 發表於 2015-11-7 20:11
是否用緊 3 台?
如是,就是 3 台的問題,舊年下半年開始,我用 3台就開始出現我聽唔到對方講野,
及對方 ...

不是用3 台, 我用緊SUN MOBILE
作者: paksau    時間: 2015-11-9 22:35
小米偉哥 發表於 2015-11-9 18:28
不是用3 台, 我用緊SUN MOBILE

Sun Mobile 的 2G 通話訊號是後差的,
中國移動 2G 也一樣,但收到 3G 訊號通話是無問題的!  
作者: 細貓仔    時間: 2015-11-9 23:48
whatsapp的確會無端端delay,要自己重新開過先至收到。
check過未改過任何野,設置都係開機自動啓動,
但就是會有時,我指係有時,間中,無端端自己不會啓動。

原因未明,只是現在習慣手動開whatsapp去解決這類問題。

這個問題無論miui6,或者7都有發生過。

作者: 小米偉哥    時間: 2015-11-11 02:45
最好快D有香港/國際ROM來下載, 試下會否解決問題
作者: 青衣米友    時間: 2015-11-11 13:42
認為好用就唔好更新。 但我用碌2已經更新到7.O.7.O用咗3日無問題更新咗就慢慢研究
作者: hurdle    時間: 2015-11-11 13:58
我部機 (國內版16G) 都有時會有對方聽唔到既問題。後來我發現係兩個mic唔知點解會掉轉咗,即係下面(主)同上面(副)反轉。你掉轉個電話講對方就聽到。呢個連錄音機app都有同一樣問題。我暫時都搵唔到解決辦法,一定要reboot。希望遲啲有fix啦!我用7.0.7.0穩定版
作者: 青衣米友    時間: 2015-11-12 12:58
上下2個Mic都係收音 可能有一個有問題拎去維修
作者: 易大師ABC    時間: 2015-11-12 13:17
本草綱目 發表於 2015-11-4 18:28
更新到國內7後,手機競放5個零鐘出現冇聲,要重啟先得,另更7後冇法讀取中國移動香港咭?求解。 ...

我都係啊

歡迎光臨 香港MIUI官方論壇 (http://hk.miui.com/) Powered by Discuz! X3