香港MIUI官方論壇

標題: 小米手機5 和 紅米Note 3 兩款旗艦出現 你選哪款? [打印本頁]

作者: littlephone    時間: 2016-2-22 13:17
標題: 小米手機5 和 紅米Note 3 兩款旗艦出現 你選哪款?

Hugo Barra 不久之前才公布, 2 月 24 日在國際的 MWC 與中國內地同步發布 小米手機5。
雖然距離米5 發布還剩 2 天的時間,但現時國際論壇上又公布了 紅米Note 3 的發布事項。

紅米Note 3 發布會將會在 3 月 3 日 14:00 至 16:00 在印度的首都新德里進行。報名帖戳這裡

那麼多給力的新機型,大家是否很感動或激動呢?

這次兩款旗艦手機同時發布,你會選擇哪一部?
140314xm043mwhdh903wi3.png.thumb.png 105827sjjl3aclblwwy5aq.png.thumb.png

作者: dummydummy    時間: 2016-2-22 13:55
想都無用,香港都唔會咁早有啦,有先諗用邊款啦
作者: bigcatlun    時間: 2016-2-22 14:15
我估玩水貨音響同玩水货電話一樣,當你擁有果件寶物,個種興奮真系無法形容。深圳小米之家維修非常方便,港版應該唔會在我考慮之中。
作者: Bob_Fan    時間: 2016-2-22 15:06
我揀其他,紅米系列全部先天不足,除左 $ 無咩理由再投入這產品。
小米5,有咩功能可令你,義無反悔投入? 當年買 三叔 Note2 吾系佢指筆,係 NFC 傳輸。
IP 有壓力屏, S 系又有側屏,米5呢?
作者: EzraKn    時間: 2016-2-22 15:22
dummydummy 發表於 2016-2-22 13:55
想都無用,香港都唔會咁早有啦,有先諗用邊款啦

在印度發佈嘅機款必然會短期內在港開售
作者: 4eyebald    時間: 2016-2-22 23:01
會揀小米5,不過最後都係睇佢規格同價錢。
作者: 4eyebald    時間: 2016-2-22 23:09
4eyebald 發表於 2016-2-22 23:01
會揀小米5,不過最後都係睇佢規格同價錢。

最怕到時國內是全網通,落來香港後果樣閹啲呢樣閹啲,都係選擇國內版多啲。
作者: cptsang    時間: 2016-2-23 16:41
當然米5
作者: 香港米友    時間: 2016-2-23 18:31
先用為快對小米有信心。
作者: yingman2000    時間: 2016-2-24 16:03
紅米note3選擇在印度發佈,即係預告呢部手機的質素:將貨就價;小米5預計今年至明年第一季都未必有產品可供香港發售,而且港版一定會被閹割至奇形怪狀,限制多多。所以,買那一部係要視乎當時對手廠商仍在推咩手機,有比較下才會知道,而家講咩都無用,亦都無任何宣傳作用。
作者: Bob_Fan    時間: 2016-2-25 10:55
小米5發佈了,吾知以上非常渴望者、鐵粉、打手有沒找到所需材料。
我睇左少少,今年主打高通820 ,小米加入, 820有樣野就要知,超聲波指紋解鎖。放心米5暫時無得玩,今次主打黑科技,OMG 什麼叫黑科技,你會感覺到,但又吾存在科技上羅,又跳到智能 NFC ,好似未成形啵(觀望下),國內尋日好多開箱測試,有文章,有直播,其實可以睇下。
今年沒有太標榜零件生產商,知名有高通,Sony,其它吾覺有,屏1080P ,吾知牌子,聽聞不錯,續航力 4小時 25%,比想像中。
大致上我睇到咁多。米5有 3G RAM 同 4G RAM,香港吾會又系3G RAM啊!
外型我覺得呢,背就似 S6 前面, 屏面就似 IP 加左三叔個鈕。吾知大家睇法如何。
作者: 青衣米友    時間: 2016-2-26 14:29
希望小米5香港有得賣,貴機唔想買水貨。
作者: 寻找你!    時間: 2016-2-26 19:29
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: 寵物領養易    時間: 2016-3-1 09:33
先用為快對小米有信心。
作者: eyelooks    時間: 2016-3-5 14:52
3月3号印度發佈會講咗'啲乜嘢?紅米Note 3幾時會有國際版?  香港幾時有得賣?
作者: KUNa26    時間: 2016-3-7 14:16

小米手機 5
作者: Frankietao    時間: 2016-3-9 21:57
價格差一倍以上

而且國內1999的小米5標配版是閹割版, CPU, GPU, RAM全部閹割掉的
作者: wah719    時間: 2016-3-9 23:14
一句講曬, 香港有得賣先真.
作者: 煩仔    時間: 2016-3-10 17:38
如果要揀, 打一句問一句都喺小米5啦!
作者: haohaoyet    時間: 2016-3-10 19:45
等明年今日出咗再发貼好唔好
作者: Bob_Fan    時間: 2016-3-11 10:44
Frankietao 發表於 2016-3-9 21:57
價格差一倍以上

而且國內1999的小米5標配版是閹割版, CPU, GPU, RAM全部閹割掉的 ...

吾止閹割,重鎖頻,鎖頻原因有好多說法,但一分錢一分貨,性比價吾止性能、價錢,最重要是時間上。
如沒有可用時間,性比價完全吾成立。
作者: locm_98    時間: 2016-3-11 11:32
我要紅米 note3 高配版
作者: 煩仔    時間: 2016-3-11 16:17
我都曾經提過各位, 紅米Nete3 WiFi 只能2.4G, 不支持5G的。
作者: Frankietao    時間: 2016-3-22 03:00
Bob_Fan 發表於 2016-3-11 10:44
吾止閹割,重鎖頻,鎖頻原因有好多說法,但一分錢一分貨,性比價吾止性能、價錢,最重要是時間上。
如沒 ...

高配版和尊享版是沒有閹割的
作者: 王迦南    時間: 2016-3-22 17:43
小米5太先進,佢用USB type C插口,除非你所有設備都已升級到USB type C,否則你要為她準備專用的接線。

歡迎光臨 香港MIUI官方論壇 (http://hk.miui.com/) Powered by Discuz! X3