香港MIUI官方論壇

標題: 小米8 究竟有NFC功能? [打印本頁]

作者: ykrick    時間: 2018-7-30 12:52
標題: 小米8 究竟有NFC功能?
小米8 究竟有NFC功能?
在官網概說話"NFC錢包", 但在規格欄就無寫 !

如真有NFC功能, 可否用到八達通apps的 O!epay ??
因我有部國內版小米3, 可裝到 八達通apps , 但不能登入O!epay. 話部機非經由正式代理商授權發售或已Rooted, 因此不支援 O!epay !
國內版小米3, 究竟有冇方法可使用O!epay ???
謝!!
作者: StephenChong    時間: 2018-7-30 13:15
Certainly Mi 8 have NFC function.
I am using it with Octopus app O!ePay without problem.
作者: iFungKP    時間: 2018-7-31 13:50

冇 , 唔關國內版嘅問題。 是冇BL鎖, OEpay 要BL鎖定才可以用小米3那個年代還沒有被Google強制要求鎖定。 OE pay其實對大陸機唔友好,香港 銀行pay全部blacklist大陸機。不過大陸4大銀行在港的分行全部可以用大陸機 指紋登入。
所以你買部2018年新出小米機就可以用好多嘢 除本身歧視大陸機嘅匯豐 恆生, 之類香港銀行。
用中銀香港 建行亞洲  工商銀行 香港是支持到指紋登錄的。想用盡最好還是用三星旗艦 或者iPhone

作者: Kkkeveryday    時間: 2018-8-2 03:01
StephenChong 發表於 2018-7-30 13:15
Certainly Mi 8 have NFC function.
I am using it with Octopus app O!ePay without problem.

請問可用八達通sim 拍卡付款?

我部Mi 8 用唔到
作者: radman1985    時間: 2018-8-2 19:14
我部小米8係可裝到 八達通apps , 但不能登入O!epay. 話部機非經由正式代理商授權發售或已Rooted, 因此不支援 O!epay !
可以要用返國際ROM
作者: StephenChong    時間: 2018-8-3 13:32
Kkkeveryday 發表於 2018-8-2 03:01
請問可用八達通sim 拍卡付款?

我部Mi 8 用唔到

Cannot tell, I don't have 八達通sim

歡迎光臨 香港MIUI官方論壇 (http://hk.miui.com/) Powered by Discuz! X3