香港MIUI官方論壇

玩機狂人

機型
MIUI版本
私信

對小米的失望

1593 9 |
| |
|
跳轉
不知有沒有人和我一樣,對小米升級己心灰,
今天做了一個明智決定, 把家人全線小米產品全送給別人.
紅米NOTE, 買了用不到的全新小米手環, 尿袋, 再加小米盒, 吾想再看到家中有任何小米出品.
我身邊的人想買小米產品, 問我意見, 我已經話見我全送給別人, 你話呢!
說真的, 等紅米NOTE升級等了又等, 到現在也沒期, 今天已轉買IPHONE, 人家貴但升級等其他
各方面就是比你好, 所以貴也貴在這, 反觀小米, 唉!

我不知現在所謂的內測是如何運作, 但我也有寫手機APPS的, 真不知他們的TEST是如何.
不會是用最業餘那種一邊TEST才一邊找BUG那種方法吧?
如是這樣, 可能今天的進度是8%, 明天可能是3%,後天是5%, 大後天是0%,
那就可以解釋為何升級的日子一再走數.

各位有耐性的紅米NOTE用家, 希望在你們的耐性極限前可以等到升級啦!
我就此放棄了, 如等不了就如我那樣及早忍痛斷臂, 轉去另一品牌吧!
收藏 分享1

資深內測組

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信

MIUI V5榮耀內測組I love MITU

|
相信各位用緊穩定版嘅用家都想有一個最好嘅體驗,而為左令穩定版嘅用户能用上較少bugs嘅UI,小米和各開發版內測組嘅人員已經忙於測試v6版,而想優先玩v6嘅用户能在內地官網下載開發版再刷機,然後安裝google服務

玩機之皇

機型
紅米手機Note
MIUI版本
V5
私信

MIUI V5I love MITU

|
其實軟件還有改善的地方,就是在下載軟件前讓用家知道更改曰誌,讓用家自行決定是否升級。

資深內測組

我係紅粉

機型
紅米手機Note
MIUI版本
5.4.10
私信

|
我唔敢質疑樓主是不是有寫手機APPS,但每開發一個軟件,當中也要經過無數次的測試,唔係話寫完就放出來[四個大字]
我未入內測組之前,都係從小米國內網下載最新的開發/穩定版刷機,刷完後自己裝google服務,我相信有些使用紅米/小米的用戶都和我一樣。
我唔會因樓主買左Iphone放棄小米而感到不高興,最緊要係你用得開心

始終都係國行好過港版

資深內測組

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信

MIUI V5榮耀內測組I love MITU

|
唔好意思,我做咗software development成廿年,好想知道有乜方法未test就debug完?

玩機狂人

機型
MIUI版本
私信
|
等可以等,反正不升級也可以正常使用,最多不能用手環罷了,但總要有個日期吧!冇了期叫人點等!

玩機狂人

機型
MIUI版本
私信
|
其實,小米算係咁架啦,Samsung 重差呀。買Samsung 機,除非你買最貴嗰啲款,否則一樣冇得升級。就以Galaxy tab 3 為例,買咗之後從來冇升級過一次。最抵死係巴西版都已經有kitkat成年, 香港版連升級的消息都冇。最後嬲嬲哋自己刷個巴西版入去。起碼,小米重可以等。

資深內測組

我係紅粉

機型
紅米手機Note
MIUI版本
5.4.10
私信

|
jesseleung 發表於 2015-4-21 23:07
其實,小米算係咁架啦,Samsung 重差呀。買Samsung 機,除非你買最貴嗰啲款,否則一樣冇得升級。就以Galaxy ...

其實係樓主對android全線手機失望加反感,樓主唔寫三叔,可能怕被三叔告,所以搵左小米來代替

我就係對三星失望先轉用紅米
始終都係國行好過港版

玩機達人

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信
|
我都覺得個透明度如果高少少, 起碼唔會有咁多冤氣...
希望個手法可以進少少

資深內測組

機型
紅米手機Note
MIUI版本
5.4.3
私信
|

連魔托都吹出Android 5.1比2013年舊客,競爭都唔好話唔激烈,不論真假都會影響對手客戶信心,商業對手會專攻你弱點,揾新客同留舊客在資源分配上會有衝突,呢個係主管決定而塑造成的公司風格。如果先推個基本功能升級,之後再ota新功能,唔使追新功能落舊版本又要加穩定,追到索氣都未出度。不過紅米Note出得更慢問題好似係同MTK不開放原碼有關,所以小米都無再出MTK Chipset機。

http://unwire.hk/2015/04/22/moto ... ation/mobile-phone/
擁有小米2S, 紅米Note增強版+保護套, 紅米Note4G, 小米合子增強版,5400+16000行動電源, 耳機簡裝版, LED隨身燈x2, 小米手環.