香港MIUI官方論壇

玩機大師

機型
其它
MIUI版本
私信

MIUI V5I love MITU

解完BL, 刷了國際開發版, 無左RECOVERY, 點做.

1423 9 |
| |
|
跳轉
解完BL, 刷了國際開發版, 無左RECOVERY, 點好呢?

想刷其他版, 點樣裝回個RECOVERY PAGE.
收藏 分享

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
新版無左正常,如果想換其他版本,要去系統更新-》按右上角三粒點-》按“手動選擇安裝包”-》最後選擇你要安裝嘅包

玩機大師

機型
其它
MIUI版本
私信

|
KingsFourze 發表於 2016-6-28 16:17
新版無左正常,如果想換其他版本,要去系統更新-》按右上角三粒點-》按“手動選擇安裝包”-》最後選擇你要 ...

按3點這個我試了, 刷唔到ROM包. 佢話不符.

我要用線刷, 最後刷了內地MIUI 8 開發版.

資深內測組

機型
紅米手機/1S
MIUI版本
5.3.13
私信

紅米Note 3 探索者紅米Note 3榮耀內測組核心MIUI V5榮耀內測組I love MITU年度優秀

|
已上鎖 Bootloader  手機的型號沒有預設 Recovery

玩機大師

機型
MIUI版本
私信

|
據我所知, 解鎖前同後都冇官方既recovery, 要解鎖後刷第三方recovery (eg. TWRP)
同新既官方ROM係鎖咗system partition, 會令TWRP唔係永久, 重開機就會冇咗, 要刷埋crack咗既boot.img先會係永久

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
.... 咁都好,又可把自己抬高少少,要做 hacker ,先至有福利。
把個 bootloader 搞成咁,重話為發燒嗎?

玩機大師

機型
其它
MIUI版本
私信

|
Bob_Fan 發表於 2016-6-29 15:52
.... 咁都好,又可把自己抬高少少,要做 hacker ,先至有福利。
把個 bootloader 搞成咁,重話為發燒嗎?  ...

我都覺得愈搞愈衰

資深內測組

機型
其它
MIUI版本
MIUI 5
私信

紅米Note 3 探索者紅米Note 3MIUI V5I love MITU

|

咁其實大部分用戶都想手機安全性高小米才會設置Bootloader 吧!

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
Bootloader係layer,就好似BIOS, 咁系BIOS設定密碼安全多,定OS安全多,你话呢?另外BIOS指定左你 OS,咁又講?MIUI靠咩口號起家,我地用一样產品,產品歷史都好重要。

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
DanielSururu 發表於 2016-6-29 23:14
咁其實大部分用戶都想手機安全性高小米才會設置Bootloader 吧!

我只可回覆你,Bootloader 不是 小米設,每部 Android 都有。 以Bootloader 鎖機不會增強安全性,先是以增強自家品牌,不受其它侵入。 小米以第三方起家,即以侵入為先。