香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
MIUI版本
私信

小米5s香港可以用嗎?想大陸買部128g,有乜嘢要留意,thx...

1284 32 |
| |
|
跳轉
小米5s香港可以用嗎?想大陸買部128g,有乜嘢要留意,thx...
收藏 分享

玩機小白

機型
MIUI版本
私信
|
可以用,唯一的问题的就是没有安装谷歌服务,YOUTUBE  谷歌PLAY 你自己安装,也可以刷港版。

資深內測組

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信

MIUI V5榮耀內測組I love MITU

|
ranbaojian821 發表於 2016-12-5 12:49
可以用,唯一的问题的就是没有安装谷歌服务,YOUTUBE  谷歌PLAY 你自己安装,也可以刷港版。 ...

5s唔係5s plus,冇國際版ROM可刷。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
其實唔刷國際版有咩問題?是否只要自己在小米商店內就可装谷歌服务,YOUTUBE  谷歌PLAY 。咩嘢叫可刷港版?我是新手,請見諒咁多問題。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
香港用都係在香港買好啲,上去小米之家有得睇,有得玩,。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
因想買5s

資深內測組

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信

|
mi:235583152 發表於 2016-12-5 22:52
其實唔刷國際版有咩問題?是否只要自己在小米商店內就可装谷歌服务,YOUTUBE  谷歌PLAY 。咩嘢叫可刷港版? ...

用中國ROM在香港使用除咗要自已裝一系列Google apps外,有一堆在香港冇用嘅MIUI apps你會剷唔走,但只要你可以忍受呢兩個問題,在香港甚至世界其他地方唔會有大問題。

乜野叫“可刷港版”?首先,冇港版呢回事,只有中國版同國際版。中國版指在中國售買嘅MIUI版本,國際版則為中國以外售買嘅MIUI版本,分別就在前面嗰兩樣野(Google apps同MIUI apps)度。某些型號手機同時於中國及中國以外地方發售,就會出現同時有中國版及國際版嘅情況。雖然小米官方唔鼓勵,但容許中國版手機改用國際版ROM,呢個動作就叫“刷國際版(ROM)”。但因為5s冇在中國以外發售,所以冇國際版ROM用。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
或者樓主買完之後,解鎖root機然後刪除原裝垃圾內置apps,Google service問題不大,正如其他師兄講download個什麼谷歌安裝器就ok,咁你就可以用到Google服務。
不過大陸版rom真係超多廣告同垃圾,如果冇國際版rom,自己刪減時記得小心d。

資深內測組

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信

|
Dicky1015 發表於 2016-12-6 12:12
或者樓主買完之後,解鎖root機然後刪除原裝垃圾內置apps,Google service問題不大,正如其他師兄講download ...

樓主話佢係新手,剷system apps呢尐高難度動作唔好叫佢做。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
咁又係,唔熟手都係唔好亂刪系統apps,惟有祝福樓主可以忍得住嗰批垃圾apps+廣告啦…