香港MIUI官方論壇

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
note4 8.0.4.0稳定版
私信

[教程]台版穩定版 miui 8 更換字體,愛字體app,免boot機

121155 15 |
| |
|
跳轉

没有主題設計師,
無法套用官方市場下載,
第三方主題和第三方字體,
唔使提交自己作品,
吾使自己整主題字型,
都可以申請主題設計師
首先一定要申請主題設計師,
用小米帳户登錄網址係下面,THX

http://designer.xiaomi.com/

之後到google play下載愛字體app
之後打開愛字體app
按上面我的(設置中心)選擇MIUI主題模式(免boot僅(MIUI)
跟住揾你喜歡的字體,
舉例(华康少女)字體,按下載

之後按*PS*上面我的(我的下載)
按巳下載裏面,舉例按(华康少女)按應用再按確定,
等佢LOAD完之後再按確定
之後彈出個牲主題本機從SD記憶卡滙入,
storage/emulated/0/MIUI/theme/舉例(华康少女_iFont.mtz)
之後按確定,等佢LOAD完之後,退出個牲主題

跟住打開愛字體app,
*PS*按上面我的(字體大小)
按字體裏面你想要的字體,
舉例(华康少女)之後按套用
最後按套用重新開機,完成

*PS*最後按套用時見到
該主題不是從官方市場下載,
請在官方市場下載同類主題"
就一定要申請主題設計師

網址係下面,thank
http://designer.xiaomi.com/

收藏 分享
Yen

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
國際版MIUI 8用愛字體都換唔到,我已經試過了!

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|
ho9946 發表於 2017-3-29 02:59

Sorry,唔清楚國際版,
我係用台灣穩定版,無boot機,可以改度字體,
你試吓用字體管家下載你鍾意你的字體,之後打開個牲主題本機從SD記憶卡滙入,storage/emulated/0/MIUI/theme/字體檔mtz
之後退出個牲主題
(ps.跟住打開愛字體app,按上面我的字體大小字體裏面打開選擇你想要的字體),完成設定MIUI字體
Yen

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|

你試吓用字體管家下載你鍾意你的字體,之後打開個牲主題本機從SD記憶卡滙入,storage/emulated/0/MIUI/theme/字體檔mtz
之後退出個牲主題
(ps.跟住打開愛字體app,按上面我的字體大小字體裏面打開選擇你想要的字體)
完成設定MIUI字體
Yen

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|

之前教錯你,sorry,已更正,你試吓先,thx
下面條link用字體管家app,thx

http://hk.miui.com/thread-7531-1-1.html
Yen

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|

我用的是紅米note 3 (MIUI Global 8.1 穩定版) . 我弄到最後一個步驟, 就是按套用那個步驟,他說"該 主題不是從官方市場下載, 請在官方市場下載同類主題"。那就是甚麼意思???

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|
kellyan030 發表於 2017-4-4 22:21
我用的是紅米note 3 (MIUI Global 8.1 穩定版) . 我弄到最後一個步驟, 就是按套用那個步驟,他說"該 主題不 ...

Hi,
請問你係邊度下載字體?thx
是不是用愛字體app嚟下載字體?下載咗咩字體?
最後有没有用愛字體app嚟設置你下載的字體,
按上面我的(字體大小)
按字體裏面你想要的字體,
舉例用(华康少女)字體之後按套用
最後按套用重新開機,完成
Yen

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|
我用的是紅米note 3 (MIUI Global 8.1 穩定版) . 我弄到最後一個步驟, 就是按套用那個步驟,他說"該 主題不 ...

5好意思,你試吓按設定裏面揾
更多設定按系统安全再按不明的來源要打開佢之後睇吓得不得?如果ok,麻煩你講聲,thx
如果5得就要申請小米主題設計師
放心,之前我都申請咗
一陣send條link比你,thx
Yen

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|

下面條link係小米主題設計師,用反你自己小米帳號直接登入,
之後你跟住佢步驟做,
等佢通過之後,
就可以下載好靚主題和字體,thx
之前我申請小米主題設計師,
係因為想買淘寶的小米主題,
當時未下載過任何字體app,
宜家下載字體時,我無呢句彈出黎
該 主題不是從官方市場下載,
請在官方市場下載同類主題"

http://designer.xiaomi.com

Yen

玩機狂人

機型
其它
MIUI版本
私信
|

你睇吓呢度有講

http://tw.miui.com/thread-5574-1-1.html
Yen