香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
紅米手機Note
MIUI版本
8.0.4
私信

小米質量越來越差

1317 10 |
| |
|
跳轉
以前用過好多部小米手機,有紅米1,1s,紅米note2,紅米3,小米5,最後就係紅米note4x同呢部紅米note4,在紅米note4之前嘅手機,須然設計冇咁靚,造功冇咁好,配置冇現在高,但質料、QC、軟體都比現在好好多!我之前用過D機有全新的,亦有二手的,但從未試過好現在咁買二部屏幕都有亮點,光線感應器也壞壞地,時得時唔得,部機買咁都冇二個月,屏幕又唔夠光,4x仲要暗D,軟體更新冇次完美的,梗有D問題,只差在大問題還是小問題!我開始發覺小米玩在用於平價機上的硬件是十分差劣的低價貨,所以先會咁多亮點機出現,(在論壇都有好多人試過,包括台灣小米),試問在現時的技術水平,我都唔知有幾耐冇試過、買過、用過、見過有亮點死點嘅手機了!所以我肯定係小米想降低成本,而用了平價劣質硬件所做成的!我呢次已經怕怕,以後都唔會再買小米嘅手機用了!
收藏 分享

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
我想問,你買咁多機返嚟,你不是用的嗎,是想找他的問題來發表。

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
小米/紅米,除左1代,有那部品質好嗎?吾系硬有問題,就軟有問題,或者兩者都有問題。
老實講系網絡上看世界,我真系搵吾到邊代少問題,最少問題要數1代,其實仍然有人封1代為神機,一種態度,兩種看法,1. 硬件, 小米為頭炮,的確硬件選料下功夫。 2. 軟件,可能當時Google  對 Android 態度比現在開放,Miui 1,2 也是為此機而生, Miui 實用價值更高於當時 Android。
除著時間,科技進步,Miui 沒有了比 Android 走得更前,看得更遠優勢, Google 都加強對 Android 限制。 Miui 什麼黑科技,呃自己呃群眾,反正對科技無知識,什麼都是新鮮的而。
硬件,小米機本身為有名有姓零件機,紅米,吾系講左算下欄料。 但小米機越來越多零件品牌不見了,是否因成本控制或其它原因?
以樓主買咁多年都未睇到事實真相,總價值也可能高於最頂級品牌,只可用愚字來形容,為時未晚,回頭是岸。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
Bob_Fan 發表於 2017-5-15 10:32
小米/紅米,除左1代,有那部品質好嗎?吾系硬有問題,就軟有問題,或者兩者都有問題。
老實講系網絡上看世 ...

我好佩服你,居然可以在平淡的小米論壇浸咗343小時…

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
McCani 發表於 2017-5-17 00:38
我好佩服你,居然可以在平淡的小米論壇浸咗343小時…

掛線有幾難,無息機就最少48,你吾系吾知呢樣野?

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
虽然没有用过小米的一代手机,很有楼主类似的感触,刚买的4X不到2个月,屏幕就有亮点。感觉这个牌子的手机越来越像淘宝品质货。很无语...

玩機之王

機型
紅米手機/1S
MIUI版本
7.1.8.0
私信
|
係呀!真係越來越差!係咁差落去,我都唔再用小米,咁亦都無謂再入呢個討論區浪費時間,拍拍屁股鬆人就得喇!

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
班友入嚟論壇就是說小米壞話,你叫他們鬆人,那有錢收。。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
2016年,外國有1個手機調查報告,蘋果有百份之20幾返修,三星和其他牌子有佰份之30返修,包括死機重啟和其他問題。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
你覺得蘋果和三星全世界使用人數會和小米一樣嗎?你要把那些算在內