香港MIUI官方論壇

玩機之皇

機型
其它
MIUI版本
MIUI 5
私信

紅米Note 3 探索者紅米Note 3MIUI V5I love MITU

[資訊] 小米A1不能深刷MIUI

1387 7 |
| |
|
跳轉
Hi,

小米A1是小米第一支跟Google合作的手機,
也是第一隻使用安卓原生系統的機型,
很多人看到外觀和規格都會想到他的兄弟機小米5X(大陸才有販售),
就會嘗試把小米A1或小米5X的系統互刷.
這邊要跟喜歡探索的玩家和用戶們講一下,
當你把這兩款機型的系統互刷後會發生甚麼問題,
如果用小米5X深刷小米A1的系統,
你的小米5X會....
---------------------------------------------
提示系統毀壞
再刷回小米5X的MIUI版本後,卡在Mi Logo 且無限重啟(不能開機)

-----------------------------------------------
如果您是用小米A1,
然後嘗試刷小米5X的系統,
你的小米A1會....
----------------------------
卡在Mi Logo且無限重啟
再刷回小米A1的系統,你就可以正常開機

----------------------------
所以建議購買小米5X的朋友們,
不要輕易嘗試把手機刷小米A1的版本,
免得要請人拿去大陸送修.....
有愛冒險的精神固然是好事,
但是不要跟時間和錢過意不去~
謝謝!!
收藏 分享

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
5X點解要刷A1 rom?大陸5X刷國際MIUI rom好過啦…stupid…

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
我真係諗唔明, 既然係鐘意miui既, 何必買a1而唔直接去買5x?

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
小米A1是給不喜歡MlU|的人買的手機。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
cathair2906 發表於 2017-9-11 23:43
我真係諗唔明, 既然係鐘意miui既, 何必買a1而唔直接去買5x?

硬件唔同呱 A1系大猩猩玻璃面板呱 大陸既5X系普通玻璃面板

玩機小白

機型
MIUI版本
私信
|
请问A1怎么root

玩機之皇

機型
其它
MIUI版本
MIUI 5
私信

紅米Note 3 探索者紅米Note 3MIUI V5I love MITU

|

A1沒有提供官方root

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
McCani 發表於 2017-9-10 10:50
5X點解要刷A1 rom?大陸5X刷國際MIUI rom好過啦…stupid…

有D人好執著用原生Android。 我個friend系咁。 用咗一次親生仔,之後轉S7edge 話三星系統好廢 好麻煩。 我心捻 好似親生仔系統先系煩 Apps draw 我一直唔知意義系乜? 仲不如那些仿iOS嘅UI 簡潔, 主頁有咩Apps就係裝咗咩。