香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
小米手機1/1S
MIUI版本
私信

香港小米網店買的"小米A1" 手機到大陸後不能用WIFI 上互聯網

19561 17 |
| |
|
跳轉
香港小米網店買的正版"小米A1" 手機, 竟然到大陸後不能用WIFI 上互聯網.
到香港維修服務中心後, 依然問題照樣不行.
香港說無法測試.  而大陸小米店, 測試到問題, 卻說大陸不負責香港機,.
如果香港機,只可在香港用, 大陸必須開"數據漫遊", 那算是一台smartPhone嗎?
有沒有C兄買了這個型號?  
要買的, 小心考慮一下. 我還沒有測試其他地區, 如台灣, 日本.  以下提供測試結果給各位參考.
明天再去維修中心取機, 希望有好結果.

WIFI OK, 沒有互聯網.

WIFI OK, 沒有互聯網.

同一平台, 只有A1沒有互聯網

同一平台, 只有A1沒有互聯網

測試比較

測試比較
收藏 分享

玩機達人

機型
小米手機1/1S
MIUI版本
私信
|
這A1 , 我剛剛在9月中才買回來的.

玩機達人

機型
紅米手機Note
MIUI版本
私信
|
我上wifi 都有見過呢句嘢!但係大陸上冇事!
我估呢句嘢意思係:唔需要Wifi網頁登入!

玩機達人

機型
小米手機1/1S
MIUI版本
私信
|
你係大陸經WIFI上網?  係咪"A1"?  我另一部部紅米NOTE4X 同MAX2 都沒事.  只有這部有問題!.
上到網便不用POST上來, 兼上左香港維修中心幾次.  
連大陸小米之家的技術人員都投降!.  

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|

樓主, 小弟有你同一問題, 這問題只發生於大陸的WIFI

上大陸網查過, 我看完以下文章, 大概知道發生咩事, 但解決辦法是要ROOT 機 才可以做到, 否則要等ANDROID ONE 程式人員自行FIX 呢個問題, 原頭是大陸封鎖GOOGLE 你在大陸開WIFI 時你手機系統會連線到GOOGLE 某處, 連到才算有效上到WIFI, 連唔到GOOGLE 某處, 就會顯示"已連線, 但上不到網", 這標志只提醒用戶現時INTERNET有沒有連到線 , 當然, 最近19大咩野都比大陸BLOCK 晒

建議程式人員多加幾個大陸的connecting points, 或取消這自動連線到GOOGLE某一點的運作.  以下文章也有帶出這重點

http://www.pixcn.cn/article-2990-1.html

已有 1 人評分   經驗 理由  

查看全部評分

玩機小白

機型
MIUI版本
私信
|
咁就死得,下下用數據。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
十九大期间购买港版A1,WIFI,数据连接正常使用,没有发现楼主提到的问题。只是WIFI信号下面有一个小叉,不过不影响使用。

玩機達人

機型
小米手機1/1S
MIUI版本
m8/A1
私信
|
會否内置名稱,已係www.google.com
所致??
可更改自己手機內IPV 4/6
嘗試

玩機達人

機型
小米手機1/1S
MIUI版本
私信
|
已經拿到HK小米, 他們update system. 再拿到深圳測試. 雖然可上網, 但還是出現"沒有互聯網"和上面相片一樣!!.  噤樣唔知幾時有, 幾時無...
買部新機, 要自己改來改去, 我唔係手機工程師!
其實其他型號, 并沒有這問題. A1個工程師, 抵打>!

玩機達人

機型
小米手機1/1S
MIUI版本
私信
|
上大陸網查過, 我看完以下文章, 大概知道發生咩事, 但解決辦法是要ROOT 機 才可以做到, 否則要等ANDROID ONE 程式人員自行FIX 呢個問題, 原頭是大陸封鎖GOOGLE 你在大陸開WIFI 時你手機系統會連線到GOOGLE 某處, 連到才算有效上到WIFI, 連唔到GOOGLE 某處, 就會顯示"已連線, 但上不到網", 這標志只提醒用戶現時INTERNET有沒有連到線 , 當然, 最近19大咩野都比大陸BLOCK 晒

問題係只有A1 有這個問題, 其他小米Max2, 紅米NOTE4X, OPPO,....都無...部部都係香港買.  唉!  噤就係A1果組軟件工程人員問題啦.