香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
MIUI版本
私信

小米智能家居 香港貨與淘寶貨

686 7 |
| |
|
跳轉
大家好,
本人是小米新手,於香港官網買了網關,無線開關及wifi ip cam.
用米家app,連接完全無問題。

但之後淘咗個飛利浦燈膽同萬能搖控,發覺完全搵唔到。

試過轉去內地mode,search到但又連接唔到。

上網搵過有人話要大陸VPN,下載咗個app,都係連唔到,有無高人指點下呢?
收藏 分享

玩機小白

機型
MIUI版本
私信
|
可能專登唔通

玩機達人

機型
小米手機2 /2S
MIUI版本
私信
|
侬好,建议更换一个智能路由器.普通的Mode可能不行.

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
同意用埋小米router,買左兩隻飛利浦燈泡,通電係米家app就揾到装到.

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
小米router買香港版或大陸版?

玩機達人

機型
紅米手機/1S
MIUI版本
私信
發表於 7 天前
|

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
發表於 3 天前
|

係鎖區嘅問題。
港版網關係閹割版,好多功能都閹割咗,只可以連接港版小米設備,樓主係淘寶買到嘅國内版小米設備,有99%都連接唔到落港版網關,所以港版網關都可以算係一舊廢物,因為港版有幾多智能設備買,大家都有眼睇。
如果要完全用晒小米設備,你就要買國内版網關同國内版所有小米設備,再將米家轉去中國區,咁連接上就唔會有問題。
不過要注意,國内版網關又會連接唔到一部分嘅港版小米設備,例如係我部港版小米空氣淨化器2s,就連接唔到落國内版米家,一定要用香港區米家先可以連接,因為小米已經將港版一部分設備鎖了區,所以我部港版小米空氣淨化器2s已經變成孤兒機,只可以放係度用機上開關制操作。
我已經買了别一部國内版小米空氣淨化器2S,連接落中國區米家,可以用小愛同學操作和設置場景,港版小米空氣淨化器2s就完全做唔到!
其實我覺得小米係咪想玩死香港區呢?香港區買嘅嘢已經小得可憐,仲要鎖區,正白痴!

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
發表於 3 天前
|
mi:284960093 發表於 2018-4-26 11:29
小米router買香港版或大陸版?

同個router無關,唔使嘥錢去換。