香港MIUI官方論壇

資深內測組

機型
MIUI版本
私信

建議國際版系統開放小米錢包功能

2314 8 |
| |
|
跳轉
MIUI國際版應用列表中可以見到有“全球上網”功能,但一直處理“已停用”狀態且無法開啟。據說要將手機地區轉至印度才可以開啟此功能。我想問是否能將小米錢包及智能卡(公交卡)功能也放入國際版MIUI中,只有將手機地區設置成香港、澳門或臺灣時才能開啟相關的功能。
香港及澳門是距離內地最近的使用國際版MIUI的兩個城市。有時工作或個人需要回內地,如果手機能夠自帶此功能,並且有相應的內地銀行卡,就可以使用公交卡功能。對于港澳居民回內地出行也是一個非常便利的功能。
希望開發組能夠將此功能實現。謝謝。
收藏 分享

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
支持!.......................支持!

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
我想小米手机开放八达通同澳门通功能,就好似国内版系统支持岭南通甘样。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|

其實係要開放小米錢包比用回鄉證登記,因為就算你用國內版本手機有小米錢包,都不能用回鄉卡號碼認證登記。另外如果只用公交卡功能,為什麼要身分證認證才能用小米錢包呢?為什麼沒有其他方法去增值,例如用銀行戶口認證?微信也可以用銀行戶口認證?現在搭地鐵及公交增值都要記名嗎?

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
tennou 發表於 2018-7-3 07:00
我想小米手机开放八达通同澳门通功能,就好似国内版系统支持岭南通甘样。 ...

冇可能啦, 八達通自己唔準人地用。 目前只有三星4000以上機器支持, 資本主義所有嘢都賺錢為目的, 八達通將虛擬SIM同三星合作。所以三星壟斷虛擬八達通SIM
是手機SIM+八達通就 CSL 電信數碼  HKT 3  誠哥旗下公司壟斷。
所以唔好怪手機品牌。 系八達通唔準你用。

資深內測組

機型
MIUI版本
私信
|
iFungKP 發表於 2018-7-5 11:47
冇可能啦, 八達通自己唔準人地用。 目前只有三星4000以上機器支持, 資本主義所有嘢都賺錢為目的, 八達 ...

所以小米用唔到八達通我明白。但點解香港同澳門唔可以用小米錢包同內地公交卡?依家港澳居民返內地嘅頻率真係唔低。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
howerwang 發表於 2018-7-9 21:55
所以小米用唔到八達通我明白。但點解香港同澳門唔可以用小米錢包同內地公交卡?依家港澳居民返內地嘅頻率 ...

因為你冇用, 其實電腦的東西冇用就不用 這是 合理邏輯。
太多垃圾在系統 只會拖慢 和增加耗電。
小米錢包會耗電加。
唔俾你用是因為你 95% 嘅中國大6以外嘅人 用唔著。 像個流氓軟件, 三星做得咁疾 就是因為UI太多內置垃圾在。
其實你可以刷大6MIUIROM 。  論壇版主廢的, 話底板唔同唔俾刷 我就買過大6版小米旗艦機。 隨便刷國際版 CN版 英國版 波蘭版 UI。 佢全部都是官方的。
就算大6版 都隨便裝Google。 Google發明Android 一般人地唔敢限制到Google都唔俾裝。 所以聲稱大6機品牌唔比裝Google嘅人, 全部都系 唔9識 扮醒 亂up24
大部分都是用家唔識啫。 唔識用Android咪買iPhone law。Android是要用腦想 點用,iPhone是設計到老人都識用嘅機。
我冇俾錢成哥 可以在電視睇到全部世界杯 高清直播 非viu tv(這就是不想俾錢,用腦解決嘅結果)

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
希望將小米錢包及智能卡(公交卡)功能也放入國際版MIUI中

玩機小白

機型
MIUI版本
私信
|
tennou 發表於 2018-7-3 07:00
我想小米手机开放八达通同澳门通功能,就好似国内版系统支持岭南通甘样。 ...

支持!!!1