香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
MIUI版本
私信

[求解] 小米8 港版 可否在大陸用到?

995 17 |
| |
|
跳轉
今日買左部小米8 打算比大陸電話卡用(聯通) 唔知收唔收到齊D頻? 仲有想問Google Pay大陸用唔到 係唔係可以用小米商店Download野? thx

收藏 分享

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|

你在大陸用番香港電話卡就用到架啦。
或者用大陸聯通卡再VPN/SS翻牆就用到㗎喇
在大陸用,最主要是看你用香港漫遊卡定大陸卡,及你是否用Google services, WhatsApp, Facebook 或IG 等社交app 作通信。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
我開左大陸卡 同微信支付 部機都係大陸用 想知大陸人冇得用google 究竟佢地係用乜download app? 小米係唔係都有商店可download? 唔打算翻牆 想跟用大陸人用果D

玩機之王

機型
紅米手機/1S
MIUI版本
7.1.8.0
私信
|
其實一部手機不是可以插兩張卡、雙卡雙待嗎?

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
mi:1836594915 發表於 2018-7-6 19:54
我開左大陸卡 同微信支付 部機都係大陸用 想知大陸人冇得用google 究竟佢地係用乜download app? 小米係唔係 ...

官網小米8 頻道
GSM B2 / B3 / B5 / B8
WCDMA B1 / B2 / B4 / B5 / B8
TD-LTE B34 / B38 / B39 / B40 / B41 (120MHz)
FDD-LTE B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B7 / B8 / B12 / B17 / B20                           
LTE B41 4 天線技術,可支持 4×4 MIMO

大6用到...大陸唔用google, 但大把 app市場 可download app, 如 酷安市場, 豌豆莢,安卓市場.....etc.
http://king39461.pixnet.net/blog/post/269211829-
閒閒地都幾十 app 市場
d大陸app市場也可download google 的 app,給個

香港唔出 小米8se 和 紅米6pro,又要買大陸版.....香港小米真係二奶命.

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
mi:1836594915 發表於 2018-7-6 19:54
我開左大陸卡 同微信支付 部機都係大陸用 想知大陸人冇得用google 究竟佢地係用乜download app? 小米係唔係 ...

咁點解唔買大陸版手機?

玩機之王

機型
紅米手機/1S
MIUI版本
7.1.8.0
私信
|
我係香港人,用香港版機,但也經常回國內,通訊全無問題!為何經常有網友問國內用不用到香港機?在另一帖文我已提過,自紅米3年代開始,所有小米手機最少也是雙網通,即中國移動和中國聯通都必定可用,我一向在使用中。只是中國電信嘛,頻譜制式較特別,不一定可用。

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
多謝大家解答 今日上左深圳部機接收都好正常 GPS定位好快 其實我都想買大陸版 不過我大陸冇收貨地址 又唔想同香港D水貨鋪買 但原來大陸版先有小米錢包 可以模擬公交卡 依家唯有用微信支付搭地鐵 其實港版機可唔可以刷大陸MIUI ROM?

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
如果只是為了搭地鐵,買張「深圳通」或「前海通」不是更方便快捷嗎?

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
剩用部手機最方便 依家係上面消費 完全唔需要用現金 過關後都未攞個銀包出嚟 不過搭地鐵用微信要搵對應閘機 見小米可以模擬公交卡 好似係最方便 (如買張公交卡又要袋多樣野)