香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
MIUI版本
私信

經客服證實, 小米8體驗上倒退了

1228 6 |
| |
|
跳轉
一直是小米用家, 入手小米8兩天, 同一MIUI, 但使用上卻有不便, 向客服查詢, 證實以下事項:

1.) 通知欄沒有數字顯示電量的選擇,原因是劉海設計,放棄偷取的空間回復平頂嗎?對不起, 不可以!

2.) 呼吸燈本來可變更不同顏色以識別短訊,來電等等, 但在小米8身上只有一種色

3.) 港版連郵箱都欠奉, 客服表示可用內建gmail及安裝第三方, 如果我有幾間不同公司的郵箱, 便要多安裝幾個apps了!

暫時發現上述問題, 已帶來不快體驗, 如有其它發現再分享。
收藏 分享

資深內測組

機型
MIUI版本
私信
|
問題一係設計問題,無辦法,真係得咁多地方,加唔到上去。
問題二係好多手機上已經係咁。我手上小米note3,小米mix2,小米mix2s都係咁,原因不明。
問題三可以通過其他APP解決,例如騰訊出嘅郵箱APP,除左可以用于騰訊自己嘅郵件系統,仲可以加埋其他營運商嘅郵件。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
iPhone X 通知欄都無電池百分比,佢要抄當然要跟足一樣啦。

另外Gmail App 可以加不同公司的郵箱,例如yahoo, hotmail 等,我都用緊。

玩機狂人

機型
MIUI版本
私信
|
Q1.
I transferred system settings from my old Mi Note and I have got power percentage displayed in my Mi 8.
So I think this option is still there in MIUI, just don't let you activate it.

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
howerwang 發表於 2018-7-9 22:00
問題一係設計問題,無辦法,真係得咁多地方,加唔到上去。
問題二係好多手機上已經係咁。我手上小米note3, ...

問題一:我意思係放棄頂端左右兩個空間, 將通知欄下降一層, 係減, 唔係加
問題二:原來如此, 可能我用開都比較舊, 但我覺得不同顏色呼吸燈係貼心設計

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
mi:1545639080 發表於 2018-7-10 00:50
iPhone X 通知欄都無電池百分比,佢要抄當然要跟足一樣啦。

另外Gmail App 可以加不同公司的郵箱,例如yah ...

抄得足呢點真係唔知好嬲定好笑

gmail app 可加不同郵箱?等我試吓先!THX

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
StephenChong 發表於 2018-7-10 08:33
Q1.
I transferred system settings from my old Mi Note and I have got power percentage displayed in m ...

咦?咁即係技術上可做到啦!的確令人鼓舞!
希望工程部快d更新系統啦!話晒小米8都係新一代旗艦!