香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
MIUI版本
私信

[求解] 小米8港板,GPS導航和打電話都有問題

5906 3 |
| |
|
跳轉

發表於 16 分鐘前
|

我的新買港板小米8,每次都要関機重啟才接收到衛星訊號,用百度,高德和goggle導航都是定位後就留在原地不動,定位好快,但原全不能導航。電話軟件也是,常常有訊號,但打不出去,要重啟手機才能打出電話。希望小米8開發人員盡快改善。

收藏 分享

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|
我剛用我部MI8 , 打出電話無問題喎 ,
而 GPS 我則用部機玩POKEMON 行咗半個鐘 都唔覺有問題.
師兄可能係你唔好彩或我好彩.
如新機未過日, 建議你快啲返去換機.
過咗唯有攞去檢查維修

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|

GPS問題我估計係設計上佢地想達至慳電同效能而做得唔係咁好, 早幾代某d既Android機都有同樣問題, 你可以試下以下方法,
1) 先開啟Developer Mode, 去Additional Setting 入面會多左個Developer options, 入面有個叫Memory optimization, 熄左佢
2) 去Setting 版面, search power, 將所有自動優化電源既選項都關上

玩機達人

機型
MIUI版本
私信
|

我用國內版本,有a-gps問題。

>>
发现原来8可以改a-gps设定,奇怪的是,supl server竟然是221.176.0.55
原来小米应该是用supl.qxwz.com

你们可以去改一下,需要在设定中寻找gps这字才找到页面,下面有选项可以修复原值

又或者改成google的
supl server=supl.google.com
port = 7276

参考这个
http://en.miui.com/thread-930049-1-1.html