香港MIUI官方論壇

玩機達人

機型
MIUI版本
私信

2018年6月中買了一個【小米行動電源2C 20000mAh 白色】壞了!

2580 4 |
| |
|
跳轉
在2018年6月中買了一個【小米行動電源2C 20000mAh 白色】,用了不到 5 次,每次使用都很小心,非耗盡電不可才再充電。
最初以為充電器問題,換了 9V 5A 充電器後,只能順利完@充滿一次。之後耗盡了再充,也只能充至最多 2 格了! 這個行動電源我真的用不到 5 次循環,平時是用於芭蕉扇充電、或是芭蕉扇較長時間直接供電用。

我另有一個 10200 mAh ASUS 行動電源,已用了近兩年了,平時用得非常頻密,也用於攝影器材充電、或平日手機充電之用,但至今仍然正常運作。

我本想小米甚樣也是國內大品牌吧,不至於質量這樣差吧?! 再在網路上搜尋一下,發現原來還有很多苦主,我的行動電源還保用到12月中,現在想雖然是佰多元而已,但仍考慮是否值得親身去維修中心處理?! 因怕這種低價產品,維修中心會否即時更換一個新的給我?! 還是要我放下一段時間維修? 再要我回去取回? 想到這樣,我怕我的交通費也都要佰多元了,真後悔買了這個行動電源...唉!
收藏 分享

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
唔|爆炸算你好彩,説明書寫用9V2A,你用9Ⅴ5A,。

玩機之王

機型
MIUI版本
私信
|
2萬M A h 要义6-7小時,用9V2A,用5V2A要10小時。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
|
香港米友 發表於 2018-10-31 18:41
唔|爆炸算你好彩,説明書寫用9V2A,你用9Ⅴ5A,。

有d人就係唔睇說明書,自以為常識足夠,自己唔識用/唔岩用,就認為該產品唔好用。

玩機大師

機型
MIUI版本
私信
發表於 7 天前
|

9V 5A 已經說明一切。 瓦數越大 越容易壞。  有公版QC協議唔用, 自己懶醒用山寨貨。 維修嘅時候 請順便去樓下對面 小米之家買個 高通QC 英規頭 60蚊左右。  應該唔會爆炸 我部三星都係用佢X  ,X幾年都炸唔到超失望。 QC X電才是大品牌 其他基本都是次貨亂9嚟, 亂用真系會爆炸。
iPhone系用PD協議都係得18W   你直接45W要好好品質才唔會爆炸。 唔L明點解要耗盡才沖? 耗盡沖更容易壞, 一般都會換個新俾你, 不過你自己蠢唔識亂用 用壞  要俾額外交通費系你自己嘅問題。你嫌雞可以直接買個600果D加, 就買幫iPhone整電池過個P頭品牌。手機得 華為 和OPPO某 兩部有 支持50W快充嘅型號,而且特別貴。 一個快X技術貴2000. 所以唔明你乜手機需要9V5A 嘅頭
高通QC 系可以叉市面上幾乎所有嘅手機都冇事, 用得驍龍CPU就支持QC快X